fredag 26. november 2010

Eivør - Larva

ELEKTRONIKA
Plateselskap: Copenhagen Records (dansk)
Norsk representasjon: Grappa
Fysisk distribusjon: Musikkoperatørene
Digital distribusjon: MBO

Eivør Pálsdottir (Færøyene)

Produsent: Jens L. Thomsen

Hjemmeside
Myspace
Facebook
Twitter 

Larva

Eivør har besøkt Norge en håndfull ganger siden hun tok to hus med storm og bare føtter på by:Larm 2007 i Trondheim, men det har ikke satt spor i platemarkedet. I fjor traff hun heldigvis Vamp. Samtidig laget hun sitt minst akustiske soloalbum. 

Nei, Larva er ikke akkurat «Trøllabundin». Damen som kan framstå som noe av en «Færøyenes Mari Boine», for å si det enkelt, har gått inn i en elektronikasjanger som et større norsk publikum vil føle seg hjemme i.  

Eivør Pálsdottir står bak så å si alle låtene på Larva. Albumets eneste coverlåt understreker målgruppetilhørighet, Kate Bush' «Hounds Of Love». Mange vil sammenligne elektroniske Eivør med Björk, men både Portishead og Anja Garbarek føles riktigere som målestokk her.

Eivør fører seg med en sammensatt troverdighet, både forstilt bittersøt ironi, inderlig melankoli og en urkraft hun deler med Mari Boine. Låtmaterialet veksler mellom industriell rytmikk og ambient klang. Det nærmeste man kommer å snakke om pop må være «kunstpop». 

Det danske, europeiske og færøiske møtes i en jazzcrossover med nært slektskap til Angelo Badalamentis tonefølge til Twin Peaks«All Blue». Bare en av albumets 11 låter har tekst på færøisk, «Vøka», og det er slett ikke sprøkføringen som bidrar til at sporet ikke bidrar entydig på plussiden. 

Eneste minus på Eivør Larva er bandets tidvis tunge tilbøyelighet til industriell synthrock, til tider påtrengende, særlig når de påtar seg å konkurrere med Eivørs kraftigste stemmeøvelser på «Vøka». 

Vamp sørger for at Eivør oppdages av stadig fler nordmenn. Hennes nye album er musikk for de nysgjerrige, og vil bite mange andre, men ikke nødvendigvis frastøtende.


Anmeldt:
VG (3/6)

Metacritic:  66,7%
(4,33)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar