onsdag 24. november 2010

VG-lista Album: Gammalt ræl smadrer Norges største

Saken er klar; Bruce Springsteen kan selge sand i Sahara, om Sahara var norsk! To-tre skiver med innspillinger som ikke var gode nok for plata hans i 1978 kupper albumlista. 

1. plass
(Columbia/Sony Music Entertainment)
Mens alle selger Bjørn Eidsvåg, Kurt Nilsen, Madcon, Sissel, Vamp, Rihanna og så videre, er det mest de tradisjonelle, profilerte platebutikkene som selger store antall Bruce Springsteen The Promise, en pakke, en boks i noen ulike utgaver med prislapp fra nærmere 800 kroner og oppover, samt en dobbel CD til enkel pris. The Promise har undertittelen The Lost Sessions From Darkness On The Edge Of Town, et album som bare fikk tre uker på lista med 12. plass som best i sommerferien 1978.

3. plass
Have Yourself A Merry Little Christmas
(Columbia/Sony Music Entertainment)
Et idolalbum, to voksenpopalbum, et countryalbum, og så var det klar for juleplata. Kurt Nilsen har bare toppet albumlista med debuten, I, og hans seneste, Rise To The Occasion. De to øvrige nådde som best andreplass, begge i første uke. Dermed har ikke Kurt Nilsen gjort svakere listedebut enn denne tredjeplassen med juleplata, som troner i ensom majestet i sjokkselgere i hver eneste av landets Rema 1000-butikker med den rødt og snø-mønstrede prislappen 99,-. Da er kanskje listedebuten på niendeplass for Silje NergaardIf I Could Wrap Up A Kiss med juleplata mer imponerende i første omgang.


5. plass
(Universal Music)
Sissel klatrer fra 11 til femteplass etter nitidig TV-annonsering. Det er spennende å se nedover VG-lista mens man spør seg hvilke andre klatrende plater Sissel-kjøpere kan ha funnet på å ta med seg i samme slengen når de nå engang er inne i en platebutikk igjen. Tipper at gjenkomsten til Sissel og Odd Strålande jul på 26. plass skyldes Til deg. Klatring for Kari Bremnes Fantastisk allerede kan skyldes Sissel-hjelp. Flere? Ta en titt!


7. plass
Loud
(Def Jam/Universal Music Group)
Hun er 22 år og debuterte for fem år siden, allerede da som Topp Tre-artist på den norske singlelista. Med sitt fjerde album ute i handelen gjør vesla fra Barbados sin beste listedebut på albumlista i Norge noen gang. Det er mindre enn et år siden Rated R kom ut, og startet på 12. plass. Først i februar i år gikk albumet helt til topps, Rihannas første og eneste førsteplass på den norske albumlista så langt. Det skulle ta lenger tid med andrealbumet, Good Girl Gone Bad, som listedebuterte på 9. plass i juni 2007, men klatret til tredjeplass midt i januar 2008 etter å ha vært ute av lista under hele platehøsten 2007. Ser man konkurransen på markedet, skal det kanskje en del til om Loud skal nå sitt høyeste på lista før julestria er over og et nytt år er igang.


17. plass
Illuminations
(Reprise/Warner Music)
For syvende gang i løpet av åtte år lander Josh Groban et album på den norske albumlista. Forrige gang var med «best of»-albumet A Collection, som klatret til fjerdeplass før jul to år tilbake. Det var et år etter juleplata Noël, som startet fra 23. plass, men klatret til tredje. Det samme kan selvsagt skje også med Illuminations, men ingentinger er sikkert. Bakfra starter denne uke det britiske fenomenet Susan Boyle med sitt andre album, juleplata The Gift på 36. plass, og snart er The Priests ute med sin Noël.

35. plass
Bomtur til jorda
(Kråkesølv/Musikkoperatørene)
Kråkesølv fra Bodø vant «forbandprisen» på BigBangs turné i fjor, og dermed også plateinnspilling hos Grandsport Studios med Øystein Greni som produsent. Den norskspråklige gjengen fra Bodø var imidlertid allerede klar med sitt debutalbum, Trådnøsting, som ble noe av et hitalbum og kritikerfavoritt - om enn på nedre halvdel av VG-lista i fjorårets julehandel. Nå er premien her, og går inn mer enn ti trinn lavere enn debutalbumet gjorde for nesten nøyaktig ett år siden.

Se hele VG-listalista.vg.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar