fredag 22. oktober 2010

Møte med Vamp II

Vamp gir ut nytt konsertalbum sammen med Kringkastingsorkesteret. Det er bare gått fire år siden den første, men nye I full symfoni II byr på like mye et nytt Vamp.


Vamp har gitt ut bare ett studioalbum siden stormsuksessen I full symfoni (med Kringkastingsorkesteret). Når de allerede nå kommer med I full symfoni II, er det lett å tenke «reprise».

Som journalist slår det meg at jeg har lett for å tenke på samme spørsmål som sist jeg traff Vamp, det er blitt noen ganger nå. Tenker flere som meg? Så jeg spør heller om hva de har fått mest spørsmål om denne gangen.

Vamp II

- Nesten alle spør om hvorfor vi lager en sånn plate til. De spør mest om det og om vokalist, om hvem som skal synge på neste album. Og om penger og skatt, i disse skattelistetider, forteller Øyvind Staveland.
- Og noen er faktisk interesserte i musikk, de spør om Eivør, legger han tørt til.

Mye har forandret seg siden første Vamp-plate med Kringkastingsorkesteret gjorde bandet til Årets Spellemann, både i musikkmarkedet og med bandet selv. Røft sett kan man si at halve Vamp og hele æresgjestlisten er byttet ut. Det nye albumet blir mer som et Vamp II I full symfoni.

- Vi har vært skeptiske. Vi var bevisste på å få inn et nytt element. Det er et annet Vamp. Vi hadde aldri gjort det med samme besetning. I full symfoni II er en grei tittel, synes vi. Det er det det er bygd på.

Eivør Pálsdóttir

Eivør er et ubeskrevet blad i Norge, med unntak av enkelte festivalbesøk. Hennes opptredener på by:Larm 2007 i Trondheim ga storartede overskrifter, der hun ensom og alene grep og holdt publikum fast. Det er ikke helt rettferdig å kalle henne «Færøyenes Mari Boine», men det bør være forståelig, Vamps Torbjørn Økland foreslår Kate Bush i tillegg.

Jeg kunne lagt til Marilyn Mazur og Aina Kemanis, enkelte vil forstå det også, siden de er gjort kjent her i landet av henholdsvis Jan Garbarek og Nils Petter Molvær, men nå er det Vamp som gjør Eivør Pálsdóttir kjent her på berget - endelig.

Går hun fremdeles på scenen konsekvent barbeint?
Øyvind Staveland humrer bekreftende, og Carl Øyvind "Calle" Apeland slenger seg på;
- Ja, som den første vokalisten vår, flirer han.

Urkraft

Hvordan fant dere Eivør?
- Vi traff henne for første gang i fjor på Skåtøyfestivalen utenfor Kragerø. Da visste ingen av oss noe om henne, forteller Staveland.

Eivør har nylig gitt ut sitt sjette album Larva i Danmark. Hun har hatt suksess og vunnet priser både hjemme på Færøyene, på Island og i Danmark. I Norge har hun ikke fått fotfeste. Samarbeidet med Vamp vil gi henne det, og Larva skal etter hvert utgis i Norge via Grappa.

Men hva er det Eivør gir Vamp?
- Det er lett å se. Det gir oss nok en anledning til fornyelse. Det er en glede å stå på scenen med folk som har slik tilstedeværelse og utstråling, sier Øyvind Staveland.
- Hun tilfører oss en slags urkraft, tilføyer Torbjørn Økland.

Forandringer

Det er ikke bare Vamp som har forandret seg mye de fem siste årene, også platebutikker, butikker som selger plater, nedlastingsmarkedet og ikke minst sosiale medier.

Hvor står Vamp på sosiale medier i dag?
- Det blir i hvertfall påstått at vi er gode på det. Vi har en god hjemmeside, en Facebook-side som blir oppdatert flittig. Vi er også på Twitter og YouTube. De som jobber for oss er gode på det.


Yngre Vamp

Øystein Stavelands sønn Odin var nærmest for lærling å regne på I full symfoni 1. Siden har Vidar Johnsen sluttet som vokalist, og Odins jevnaldrende Paul Hansen har overtatt mikrofonen.

Har Vamp merket seg et yngre publikum med St. Mandag.
- Ja, på samme måte som vi fikk et eldre publikum gjennom det forrige «symforni-albumet», mener Øyvind Staveland.
Han sikter til at bandet i denne sammenhengen har et digert antall «nye medlemmer» i symfonisk format.
- Vi er utrolig heldige som får lov til å spille med hele dette orkesteret, det skjer ikke hvem som helst, og vi har fått to sjanser, understreker han.

2011
 
Har Cortina på samme måte opplevd å få et større eldre publikum etter at Paul Hansen ble med på Vamp?
- Vi har ikke fått kjent mye på det, men vi har mange voksne i publikum fra før. Det blir spennende å se om vi får noe effekt når vi skal ut med nytt album i 2011, forteller Hansen.

Nå er det Vamp som gjelder, og Kringkastingsorkesteret, og Eivør. Sammen skal de ut på turné med oppstart i Trondheim Spektrum 19. november og finale i Oslo Spektrum 27. november.

Ny DVD

I full symfoni 1 har solgt hele 173.000 eksemplarer i fysisk format, altså på CD. Til sammenligning har det seneste studioalbumet St. Mandag solgt 76.800 i følge distributøren. I tillegg kommer nedlastingsalg. Det nye albumet har passert 18.000 bestilte til slippet mandag 25. oktober, det er rundt regnet fem tusen mindre enn forhåndssalget for bandets seneste album.

DVD-en med Vamp i full symfoni med Kringkastingsorkesteret en hit, som har passert 20.000 solgte. Vamp kan avsløre at I full symfoni II kommer på DVD i tide til turnéstarten 19. november.

Vamp-jubileum

Samtidig vil Øyvind Staveland fortelle litt om Vamps vei videre etter dette, bandet skal forberede et 20-årsjubileum, som foreløpig er på idéstadiet.
- Det blir en ny studioplate neste gang. Det klaffer med et 20-årsjubileum, avslører han.

- Vi har gått gjennom store forandringer for oss og publikum, det har gitt oss en ny giv. Nå gleder vi oss til å jobbe med nye sanger, vi kommer til å bruke mesteparten av 2011 til det, så satser vi på at plata skal ut i løpet av 2012, forteller Staveland.

«Tir n'a Noir» på Rockefeller:VAMP

Albumutgivelser:
God morgen, søster (1993) Spellemannprisen, Visesang
Horisonter (1994)
13 humler (1996) Spellemannprisen, Visesang
Folken (1996)
Flua på veggen (1998) Spellemannprisen, Viser og viserock
Ei med alt (1999)
En annen sol (2000)
Månemannen (2002)
Siste stikk (2005) Spellemannprisen, Viser
I full symfoni (2006) Spellemannprisen, Årets Spellemann - 173.000 solgte + digitalt
St. Mandag (2008) - 76.800 solgte + digital
I full symfoni II (2010) - forhåndssalg 18.000 (pr. 21.10.2010) med ca. 60 prosent grossistandel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar