onsdag 8. desember 2010

Eventyrlig norskandel på VG-lista

For andre gang i år er hele 26 av VG-lista album Topp 40 norsk. Det er den høyeste norskandel som er registrert i vårt tiår.

80 prosent av Topp 10 på VG-lista denne uke er norsk. Det er firedobbelt norsk på topp med Kurt Nilsen foran Sissel, Jan Werner og Madrugada. Det er også tett av norsk nedover lista, i alt 65 prosent norsk, som er en slags rekord.



Norskandelen i platemarkedet svinger opp i desember, det har i hvert fall vært tilfelle siden 2005. De seneste årene har noe av det samme inntruffet i februar, da i forbindelse med en norskkampanje som er blitt årlig satsing fra Platekompaniet.

BUGGE WESSELTOFTS julemeditasjoner
fra 1997 er listepop ved juletider i år
som i fjor, og i 2008 og 2005.
Det hører med til sjeldenhetene at norskandelen på albumlista svinger over 60 prosent. Det hendte nok titt og ofte i «gamledager», men fra 2000 til 2004 var aldri så mange som 20 av Topp 40 album med norske artister.

Det begynte å nærme seg i 2005, og i to uker i februar 2007 var andelen på 65 prosent, altså 26 av Topp 40. Da var Askil Holm Harmony Hotel eneste norske i Topp Fem, først på tredjeplass, deretter andre.

I år har denne store norskandelen opptrådt både i februar og altså nå i desember.I hele februar og mars beveget norskandelen seg mellom 50 og 65 prosent. Da toppen ble nådd, var også seks av Topp 10 av norsk hærkomst; Navigators The Straight And Narrow var ukens nykommer og beste norske på andreplass.

Nå kan det ligge an til en like lang periode med norsk flagg over halve lista eller mer. I fem av de siste seks ukene har norskandelen svingt opp med fem prosent av gangen, og gått fra under 40 til 65. Det er tidenes sterkeste norskandeler i november og hittil i desember.


KURT OG KORK topper VG-lista som et
av 26 norske album denne uke.
Rekordandelen er noe utradisjonelt satt sammen. For eksempel hender det ikke ofte at juleplater i fleng befolker lista så tidlig som i år. Norskandelen består faktisk av hele 12 juleplater, hvorav ni er nye av året. Seks av de 26 norske er utgivelser av typen «best of» og «greatest hits», mens Vamp I full symfoni II altså er et live-album. Dermed er bare syv av de norske albumene helt vanlige nyutgivelser uten julemusikk.

Selve VG-lista kan du se på lista.vg.no.

Les også VG-lista Album: Nå er det jul igjen ...og Madrugada

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar